Новини

Чи можна сіяти насіння минулих років?

Що корисно знати фермеру про схожість насіння! Чи можна сіяти минулорічне насіння?

Посіяти якісне насіння – це гарантований прибуток фермера, надприбуток – сприятливі погодні умови та агрономічні технології.

Про що говорять посівні властивості і чому це важливо?

Характеристики посівного матеріалу  – показники, що визначають його стан перед посівом (лабораторна схожість, енергія проростання, вологість, чистота, маса 1000 одиниць, ураження хворобами, заселеність шкідниками.)

Схожість – один із важливих показників якості насіння, який характеризує його біологічну та господарську цінність.   Знаючи схожість, ви можете спланувати рекомендовану густоту рослин, щоб отримати запланований урожай.

Як же  визначають  лабораторну схожість –  відбирають підряд чотири проби по 100 насінин і пророщують їх у спеціальних лабораторних  умовах на чистому піску або фільтрувальному папері. Пісок,  який використовується має бути не токсичний, а вода без мінеральних домішок. Лабораторне проростання проводять при температурі близько 20°С для насіння холодостійких культур (пшениця, жито, ячмінь, овес, горох) та  20-30°С для теплолюбних культур (кукурудза, соняшник, соя). За ним спостерігають постійно протягом 7-10 днів. Схожість виділяють відсотковим відношенням кількості насіння, що проросло, до загальної кількості насіння що висівалося.

Схожість, визначена в домашніх умовах, завжди буде  нижча, ніж у лабораторії, оскільки створити ідеальні умови для кожної культури дуже важко.

Які ж фактори впливають на схожість насіння?

  – Насіння слід зберігати в сухому, прохолодному місці, вільному від гризунів та шкідників.

  – Деякі фуміганти можуть вплинути на якість насіння, що висівається.

  – Якщо вологість насіння перевищує 12%, воно швидко втрачає схожість.

  – Насіння не слід зберігати при температурі вище 20 ° C – схожість також знижується.

  – Вологість 55-60% і температура повітря + 8-10 ° C дозволять підтримувати схожість насіння.

Пам’ятайте, що насіння – це живий організм, тому будь-яке травмування може вплинути на якість насіння.

Вибираючи торішнє насіння, необхідно  обов’язково здати його на пере сертифікацію.

Важливо пам’ятати –  сертифікат, що засвідчує посівні якості  насіння має строк дії. Наприклад, строк дії сертифікату на насіння кукурудзи протруєної та затареної становить 1 рік, на насіння соняшнику –  чотири місяці. Тож, прострочений сертифікат також підлягає пере сертифікації посівного матеріалу.

Отже, насіння минулих може бути навіть якіснішим за умови правильного зберігання.

Обирайте  якісний посівний матеріал – отримуйте  прибутки та над прибутки.